Borgerforslag om ligestilling i kandidatlister til kommunalvalg og/eller folketingsvalg

Borgerforslag om ligestilling i kandidatlister til kommunalvalg og/eller folketingsvalg
Støt
Startdato01. juli 2025
Slutdato28. december 2025
Antal støtter5
ID: FT-20293
Forslag stillet af:
Kontaktoplysninger:
Luc de VismeRudersdal
E-mail: lucdevisme@gmail.comTlf.nr.: 20361134
Medstillere:
Kontaktoplysninger:
Axel BredsdorffRudersdal
E-mail: axb@axb.dkTlf.nr.: 61508261
Khaled MustaphaRudersdal
Emiline Cho Hae ChristensenAdressebeskyttelse
Anmærkning fra Folketingets Administration
Folketingets Administration har besluttet at forsyne dette forslag med en anmærkning om forholdet til grundloven.

Borgerforslag skal kunne gennemføres inden for grundlovens rammer, og i nogle tilfælde kan Folketingets Administration ikke med det samme afgøre, om et borgerforslag kan det. Så får forslaget en såkaldt anmærkning. Anmærkningen gør offentligheden opmærksom på, at der er en mulighed for, at forslaget efter en nærmere vurdering af, hvordan det forholder sig til grundloven, ikke vil blive fremsat i Folketinget, selv om det har opnået 50.000 støtteerklæringer.

Reglerne om anmærkninger fremgår af § 11, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 843 af 8. juni 2022 om en ordning for borgerforslag med henblik på behandling i Folketinget.

Grundlovens § 30, jf. § 29, og § 32 gør udtømmende op med, hvilke krav der kan stilles til valgbarhed til Folketinget. § 32 er ikke relevant i denne sammenhæng.

Grundlovens § 29, stk. 1, har følgende ordlyd:

”Valgret til folketinget har enhver, som har dansk indfødsret, fast bopæl i riget og nået den i stk. 2 omhandlede valgretsalder, medmindre vedkommende er umyndiggjort. Det bestemmes ved lov, i hvilket omfang straf og understøttelse, der i lovgivningen betragtes som fattighjælp, medfører tab af valgret.”

Grundlovens § 30, stk. 1, har følgende ordlyd:

”Valgbar til folketinget er enhver, som har valgret til dette, medmindre vedkommende er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være medlem af folketinget.”

Folketingets Administration har ikke på det foreliggende grundlag og inden for rammerne af den undersøgelse, der foretages under den indledende gennemgang af et borgerforslag, kunnet nå til en endelig afklaring af, hvorvidt det er en udvidelse af grundlovens valgbarhedsbestemmelser, at Folketinget fastsætter, at kandidatlister til folketingsvalg skal indeholde lige mange mænd og kvinder.

Opnår borgerforslaget 50.000 støtteerklæringer eller flere, vil forholdet til grundloven blive vurderet nærmere med henblik på indstilling til Folketingets medlemmer om spørgsmålet om fremsættelse af forslaget som beslutningsforslag i Folketinget.